Του Άρη Πανόπουλου επικεφαλής του συνδυασμού «Ώρα Χαϊδάρι»
Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα, αλλιώς δε θα πληρώναμε ένα σωρό χρήματα κάθε φορά που τα ρίχνουμε στον κάδο μας.
Όσοι ανήκουν στη μεσαία αστική τάξη, της γενιάς του 50 του 60 μέχρι και του 90 μπορούν να καταλάβουν πιο εύκολα τις παραπάνω προτάσεις, γιατί σε μία όχι και τόσο παλιά εποχή, οι άνθρωποι δεν πετούσαν σχεδόν τίποτα.
Το κάθε τί μπορούσε τότε να καταναλωθεί ή να ξαναχρησιμοποιηθεί.
Τα σκουπίδια της κουζίνας πήγαιναν στα οικόσιτα κατοικίδια, τα παλιά έπιπλα τα επισκεύαζαν, ακόμα και τα παλιά ρούχα τα μπάλωναν.
Μερικές γενιές αργότερα μετά από μια συνεχή διαφοροποίηση των προϊόντων και της επιδεικτικής κατανάλωσης τους ως δείγμα επιτυχίας, την επαναχρησιμοποίηση των σκουπιδιών ανέλαβε -όπως έπρεπε- σε μεγαλύτερο ποσοστό το ίδιο το κράτος.
Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά.
Άρχισαν να έρχονται μεγαλύτερα κονδύλια από την Ευρώπη τα οποία μοιράστηκαν στους δήμους της χώρας για να αξιοποιήσουν τις δομές τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να πληρώνουν ακόμα και τους εργαζόμενους τους με τα χρήματα που θα έβγαζαν με τη διαχείριση των σκουπιδιών τους.
Όσες διοικήσεις δεν παραβίασαν τις οδηγίες χρήσης και διαχείρισης που τους δόθηκαν και της τήρησαν κατά γράμμα, σήμερα καταφέρνουν να κρατούν το σπίτι τους καθαρό και νοικοκυρεμένο.
Το ότι η σημερινή διοίκηση του δήμου Χαϊδαρίου δεν ανήκει σε αυτές νομίζω πως όλοι οι δημότες το έχουν αντιληφθεί πλέον ξεκάθαρα για δεύτερη φορά.
Η διοίκηση Σελέκου μετά από μία πενταετή διοίκηση (2014-2019) παρέδωσε μια πολύ βρώμική πόλη στον Βαγγέλη Ντηνιακό την ώρα που η σημαία του τελευταίου έγραφε «θα καθαρίσουμε την πόλη» καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας.
Εν τέλη ο Βαγγέλης Ντηνιακός «καθάρισε» κάθε ακριβοπληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, ανακυκλώνοντας μόνο τα ίδια προεκλογικά τερτίπια του και εν καιρώ διοίκησης.
Υποσχέθηκε να εφαρμόσει το τοπικό σχέδιο Διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου και δεν εφάρμοσε τίποτα.
Είδε μήπως κανείς τις 20 “έξυπνες γωνιές ανακύκλωσης με ηλεκτρονικό σύστημα ανταποδοτικότητας”, που προέβλεπε το Τοπικό Σχέδιο;
Τις 45 γωνιές ανακύκλωσης σε σχολεία;
Τα πράσινα σημεία συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών;
Ενδεικτικά ρωτάω, την απάντηση την ξέρω.
Αυτό που δεν ξέρω, είναι γιατί χρειαζόμαστε σήμερα, με την νέα διοίκηση «Ξανά Σελέκου» τεχνικό σύμβουλο για τα σκουπίδια έναν πρώην Δήμαρχο, αλλά καλό θα ήταν κάποιος από τους διοικούντες να μας απαντήσει.
Νωρίς όμως. Πριν ξανακυλήσουμε!
Ως γνωστόν το «τέλος» που απέδιδε ο ΕΣΔΝΑ και ο ΦΟΣΔΑ στο κράτος γίνεται ανταποδοτικό προς τους ΟΤΑ, επιστρέφοντας μάλιστα το 85% των πόρων που συλλέγονται για έργα διαχείρισης της ανακύκλωσης.
Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι με κοινή απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος αυξάνονται κατά 70 εκατομμύρια ευρώ!
Πολλά μπορεί να μην είναι, δεν είναι όμως και λίγα.
Αν αναλογιστεί κανείς πως τα σύμμεικτα απόβλητα (τα απόβλητα του πράσινου κάδου), φτάνουν το 91% ή σωστή διαχείριση τους μπορεί να φέρει εξοικονόμηση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κάθε χρόνο.
Άρα και ουσιαστική μείωση των δημοτικών τελών!
Σε εμάς εδώ, γιατί οι καφέ κάδοι κομποστοποίησης παραμένουν στοιβαγμένοι στο γήπεδο του Δάσους ενώ θα έπρεπε να έχουν μοιραστεί στις γειτονιές;

Ο ειδικός σας συνεργάτης σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, υλοποίησης της ανακύκλωσης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης της πόλης (όπως είναι ο ακριβής τίτλος του) , τι λέει για αυτό κύριε Δήμαρχε;
Γιατί η απάντηση που μας δώσατε στο πρόσφατο Δ.Σ. της πόλης ότι δεν είναι λειτουργικοί, εμάς, δεν μας καλύπτει.
Δεν σας έχει πει μέσα από την χρόνια εμπειρία του πώς όταν μπήκαν οι κάδοι ανακύκλωσης οι πολίτες ανταποκρίθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό από τον αναμενόμενο;
Να σας πω εγώ λοιπόν τι έγινε από τότε μέχρι και σήμερα.
Οι περισσότεροι από αυτούς σταμάτησαν να ασχολούνται όταν οι διοικήσεις αυτού του τόπου έδιναν εντολές να τους αδειάζουν στις συνήθεις χωματερές.
Κάπως έτσι φτάσαμε στο Πετάμε, Θάβουμε, Πληρώνουμε!
Και αυτό πρέπει να αλλάξει…
Ήρθε η Ώρα να αλλάξει κάθε παρακμάζουσα νοοτροπία.