Άλλο κακοί νόμοι και άλλο λανθασμένη χρήση τους

Κοινοποίηση

Με άρθρο του στην  εφημερίδα Alpha free press ,που φέρει τον παραπάνω τίτλο, o υποψήφιος Δήμαρχος Χαϊδαρίου Άρης Πανόπουλος επεξηγεί πως  μέσα από ένα κακό παράδειγμα διοίκησης «εκβιάζονταν» τα σχολεία της πόλης του με διακοπή ρεύματος,  εξαιτίας της λάθος εφαρμογής νόμων που πλέον κρίθηκαν αντισυνταγματικοί.

«Αυτό που γνωρίζουμε όλοι μας, όμως,  είναι πώς κανένας νόμος δεν ορίζει καμία Δημοτική Αρχή υπεύθυνη να θέτει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Του Άρη Πανόπουλου, υποψήφιου Δημάρχου Χαϊδαρίου

Όταν ο νομοθέτης προσπάθησε να διαφυλάξει τα κενά που άφηνε η απλή αναλογική (επί Σκουρλέτη)  στον τρόπο που λειτουργεί η  αυτοδιοίκηση σήμερα,  σίγουρα δεν υπολόγιζε στις «ραδιουργίες» κάποιων εξαιρέσεων.

Υπολόγιζε -όπως και έγινε- ότι τα σχηματιζόμενα Δημοτικά Συμβούλια θα έχουν περισσότερους  Δημοτικούς Σύμβουλούς  της αντιπολίτευσης από ότι οι παρατάξεις της διοίκησης, κάτι  που θα είχε ως συνέπεια  καμία πρόταση να μην περνάει ομόφωνα από τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων.

Για να αποφύγει, λοιπόν, τρέχοντα προγράμματα που αφορούσαν στοιχειοθετημένες  κινήσεις από το σύνολο των Δήμων να μην προχωρήσουν ποτέ, αλλά και να διασφαλίσει πως η κάθε τοπική κοινωνία θα μπορεί να διοικηθεί, θέσπισε αποφάσεις που αφορούσαν και οι εκτελέσεις έργων να περνούν από τις Οικονομικές Επιτροπές, δίνοντας το «ατού» στις παρατάξεις της Διοίκησης να έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτές, αφού θα κατείχαν τα 3/5 των συμβούλων τους, με απώτερο σκοπό να αποφεύγονται οι πολύωρες και άκαρπες συνεδριάσεις.

Μάλιστα, η κίνηση αυτή του νομοθέτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και προφητική, αφού πολλές ήταν οι αποφάσεις που λαμβάνονταν μέσω των επιτροπών που «ξεπάγωσαν» τους δήμους, κρατώντας τους μάλιστα και ενεργούς σε μια πανδημική  περίοδο όπου οι συνεδριάσεις είχαν καταστεί… απαγορευμένες.

Πλην των απαραίτητων όμως αποφάσεων, δυστυχώς, πέρασαν και κάποιες   καθοδηγούμενες από προσωπικά οφέλη, με απευθείας αναθέσεις  έργων δυσθεώρητων ποσών που πλέον δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.

Αυτές οι εξαιρέσεις δεν θα ίσχυαν σήμερα, αν διοίκηση και αντιπολίτευση λειτουργούσαν με βάση το συμφέρον του τόπου τους και σίγουρα δεν θα υπήρχε πρόβλημα, ούτε θα χρειάζονταν τη ρύθμιση αυτή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος που διεκδικώ, το Χαϊδάρι, όπου  πριν λίγες ημέρες οι Σύλλογοι των γονέων της πόλης έφτασαν έξω από την πόρτα του Δημάρχου για να ζητήσουν το αυτονόητο.

Να πληρωθεί το ρεύμα των σχολείων τους, γιατί ήδη είχαν φτάσει τα ειδοποιητήρια διακοπής από τη ΔΕΗ.

Κανείς δεν γνώριζε μέχρι σήμερα τι είχε αποφασίσει η διοίκηση για τα χρήματα που διατίθενται για τα σχολεία.

Ούτε ότι η δημοτική αρχή ξόδεψε μεγάλο μέρος τους για άλλη χρήση, με συνέπεια να μείνουν οι λογαριασμοί ρεύματος των σχολείων της πόλης απλήρωτοι.

Αυτό που γνωρίζουμε όλοι μας, όμως,  είναι πως κανένας νόμος δεν ορίζει καμία Δημοτική Αρχή υπεύθυνη να θέτει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Περισσότερα Άρθρα & Νέα